woensdag 11 juni 2014

Wat te doen bij extreem weer!

Extreem en gevaarlijk weer wisselen elkaar af. Het KNMI waarschuwt met codes geel, oranje en rood. Wat kunnen we zelf doen om huis en haard te beschermen?




Extreem weer
Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Daarbij neemt de kans op hagel en onweer in de komende jaren fors toe. Dat blijkt uit de nieuwe KNMI'14-klimaatscenario's.

Code rood
Met een kleurensysteem waarschuwt het KNMI voor extreme weersomstandigheden. Het Weeralarm, code rood, is de hoogste trap van het waarschuwingssysteem van het KNMI. Code rood gaat uit als de weersituatie gevaar dreigt op te leveren en voor grote overlast kan zorgen. Bij code oranje is er sprake van extreem weer, met bijvoorbeeld plaatselijk erg veel regen en windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Code geel duidt op potentieel gevaarlijk weer; mensen moeten dan voorzichtig zijn met activiteiten die door het weer een risico kunnen inhouden. Bij code groen is er geen waarschuwing van kracht.

Schade door bliksem
In Nederland vinden er per jaar zo'n 100.000 tot 250.000 blikseminslagen plaats. Volgens de brancheorganisatie van installateurs Uneto-VNI beloopt de financiƫle schade door de bliksem tussen de 50 en 100 miljoen euro per jaar. Toch is maar een klein gedeelte van de woningen in Nederland beveiligd tegen blikseminslag. Vooral vrijstaande huizen met rieten daken hebben vaker een externe bliksembeveiliging, vertelt directeur Hubert de Veer van elektrotechnisch advies- en opleidingsbureau HV Advies, en docent bij Uneto-VNI.

Eigen afweging
"Voor een uitwendige blikseminstallatie ben je als particulier al gauw een paar duizend euro kwijt", zegt De Veer. Woningeigenaren kunnen tegen betaling een risicoanalyse laten maken, legt hij uit. "Zo kan ook worden uitgerekend wat de gemiddelde trefkans is. Het blijft dan een afweging die de consument zelf moet maken. Vaak nemen mensen in een wijk meer initiatieven als de buurman een keer met een inslag te maken heeft gehad."

Volkswijsheden
De volkswijsheden over bliksem zijn nog steeds nuttig, stelt De Veer. "Bij onweer is het verstandig om de stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen, en niet te gaan douchen of in bad te gaan." Hij waarschuwt om niet blind te varen op de overspanningsafleiders die voor een paar tientjes bij doe-het-zelfzaken te koop zijn. "Die kunnen wel helpen om apparatuur te beveiligen bij inslagen op grote afstand. Maar bij een directe inslag bieden deze apparaten geen afdoende beveiliging."

Sluit deuren en ramen
Bij storm en hevige regen gelden ook een paar simpele uitgangspunten, stelt directeur Aart-Jan Slingerland van Top Expertise, gespecialiseerd in schade-expertise en risico-inspectie. "Alles wat los is of wat klappert, is een potentieel risico. Zaken zoveel mogelijk vastzetten is een belangrijke voorzorgsmaatregel. Als er extremer weer wordt opgegeven, is het verstandig om deuren en ramen dicht te doen wanneer je weggaat. Dan kan het niet inregenen." Slingerland komt ook tegen dat aannemers bij werkzaamheden aan het dak een zeil niet goed hebben vastgezet. "Dat kan vervelende consequenties hebben. De inboedel kan natregenen. Ons advies is dan ook: als een dak opengaat, span dan niet alleen een zeil, maar doe er wat latten overheen, zodat het zeil niet kan losslaan."

Achterstallig onderhoud
Omvallende bomen kunnen een ravage aanrichten: kapotte daken, eigendommen die stukgaan, wegwaaien of natregenen. In de meeste gevallen dekt de inboedelverzekering de schade. Voor de schade aan de woning moeten huiseigenaren een opstalverzekering afsluiten. Schades door achterstallig onderhoud vallen niet onder de dekking van de inboedel- of opstalverzekering. Onderzoek van Independer wees vorig jaar uit dat veel mensen zich hier niet van bewust zijn. Ontstaat er door slecht onderhoud bij een flinke regenbui lekkage aan het dak, dan vergoedt de verzekeraar dit niet.

Tips bij noodweer

Tv-kijken als het onweert, is niet aan te raden. De bliksem kan via de elektriciteitskabel of via de antennekabel rechtstreeks naar het toestel worden geleid. Daarom is het aan te raden om de aansluiting met het stopcontact en de antenne tijdelijk te verbreken
Gebruik bij onweer geen water, ga niet douchen of baden, en raak leidingen niet aan
Neem maatregelen om verdere schade te beperken, zodra het veilig is. Soms moet u voor zulke noodmaatregelen extra kosten maken. Meld deze kosten ook bij uw verzekeraar
Neem foto's, als er schade is ontstaan. Deze foto's kunt u gebruiken als bewijs voor de schade
Noteer datum en tijdstip van de schade. De verzekeraar kan bij twijfel bij het KNMI navragen of er op dat moment sprake was van extreme weersomstandigheden
Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar of tussenpersoon
Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw verzekering om te zien welke schade wel of niet gedekt is.




- Pascal de Roo gebruik makend van bron: ING -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten