woensdag 17 juni 2015

Gaan we er €800,- op vooruit?

Een gemiddeld huishouden met één of twee werkenden gaat er in het nieuwe belastingstelsel 800 euro op vooruit en voor 2016 gaan de lasten met 5 miljard omlaag.

Bronnen bevestigen deze via de NOS uitgelekte plannen voor de veelomvattende belastingherziening.

Het pakket van lastenverlichtingen moet ervoor zorgen dat de koopkracht gemiddeld met 2 procent zal stijgen. Voor de lage inkomens is de stijging van de koopkracht iets hoger dan voor de hogere inkomens.

Het kabinet wil de plannen realiseren door de arbeidskorting te verhogen en middels een verlaging van het belastingtarief voor de middeninkomens: van 42 naar 40 procent.

Ook krijgen gezinnen met lage inkomens en met kinderen tot twaalf jaar een belastingvoordeel en wordt de kinderopvangtoeslag verhoogd. Dit moet 25 tot 50 euro opleveren.

Pakket 1

Volgens de NOS is de lastenverlichting onderdeel van het zogeheten 'pakket 1', oftewel het pakket dat niet onderhandelbaar is.

Over de onderdelen in 'pakket 2' kan wel onderhandeld worden. Dit betreft onder andere het woensdag uitgelekte voornemen om bij veel goederen en diensten de btw te verhogen naar 21 procent.

Veel belangengroepen reageerden furieus, omdat veel dingen zoals de kapper hierdoor duurder worden. Het kabinet wil met deze opbrengsten de lasten op arbeid verlagen.

Openbaarmaking

Op het ministerie van Financiën werd woensdagavond door vertegenwoordigers van coalitie en oppositie gesproken over de belastingherziening.

Na afloop werd duidelijk dat het kabinet met een brief komt met de hoofdlijnen van het maandag bereikte akkoord tussen VVD en PvdA. Dit was voor veel partijen een voorwaarde om te gaan praten.

De oppositie drong al langer aan op openbaarmaking van het akkoord. De coalitie wilde echter niets openbaar maken voordat er een overeenkomst was met de oppositie, omdat dit de kans op een akkoord zou verkleinen.

Zodra het kabinet de hoofdlijnenbrief naar de Kamer heeft gestuurd, zal hierover een debat worden gevoerd.

Optimistisch

De coalitiepartijen toonden zich na afloop van het overleg optimistisch er met de partijen uit te kunnen komen. PvdA-leider Diederik Samsom: "Het gesprek verliep in een goede sfeer. Ik denk dat het wel gaat lukken."

Halbe Zijlstra (VVD): "Op basis van dit overleg is er voldoende vertrouwen dat we een werkbare meerderheid kunnen vinden in de Tweede en Eerste Kamer." Premier Mark Rutte en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zeiden woordelijk hetzelfde.

De oppositiepartijen reageerden echter verdeeld. D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zijn tevreden dat de plannen in een brief naar de Kamer gaan. "Er komt een brief, dat is winst", zei Jesse Klaver (GroenLinks).

Het CDA was minder positief. Fractieleider Sybrand Buma hekelde het feit dat er delen van het plan zijn gelekt naar de media. "Breng het hele verhaal naar buiten", aldus Buma. Hij heeft wel de intentie om verder te praten.

Zijlstra en Rutte benadrukten wel de verdere onderhandelingen "in vertrouwen" te willen voeren.

Overleg

Bij het overleg op Financiën zat vanuit het kabinet naast Rutte en Wiebes ook vicepremier Lodewijk Asscher. Vanuit de Kamer waren verder ook Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (D66) en Kees van der Staaij (SGP) aanwezig.

Henk Krol (50Plus) schoof ook aan, maar vertrok na een kwartier weer, omdat hij niet mee wilde werken aan geheimhouding.

De SP sloeg de uitnodiging van Wiebes af. Partijleider Emile Roemer voelde er niets voor om te onderhandelen in "de achterkamertjes".




- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NU.nl -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten