donderdag 17 november 2011

Kabinet verlengd verhoogde NHG grens

De komende jaren kunnen nog steeds meer huizenkopers een beroep doen op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het kabinet-Rutte wil de huizenmarkt een impuls geven door de verhoging van de NHG-grens van 350.000 euro tot 1 juli te verlengen, en daarna geleidelijk terug te brengen.
Het kabinet heeft eerder de overdrachtsbelasting al verlaagd Het kabinet heeft eerder de overdrachtsbelasting al verlaagd
Dat melden bronnen donderdag in De Telegraaf. Minister Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken wil zo het vertrouwen in de huizenmarkt herstellen, bevestigt hij donderdag tegen Radio 1.

Grens
De NHG is een garantie die Nederlanders krijgen als zij een hypotheek afsluiten voor het kopen of verbouwen van een huis. De garantie houdt in dat huizenkopers zich kunnen indekken tegen financiƫle tegenvallers. Banken krijgen de zekerheid dat de hypotheek ook dan wordt betaald.

Het kabinet verlengt de verhoging van de grens tot 1 juli. Daarna gaat deze omlaag naar 320.000 euro. Op 1 juli 2013 daalt de grens verder naar 290.000 euro en op 1 juli 2014 komt die weer op het reguliere niveau van 265.000. De premie die huizenkopers betalen voor de NHG gaat omhoog van 0,55 naar 0,70 procent.

De NHG-grens werd op 1 juli 2009 al opgetrokken van 265.000 naar 350.000 euro als tijdelijke crisismaatregel. Op 1 januari zou de grens weer omlaag gaan. Regeringspartij CDA drong aan op verlenging van de maatregel, meldt de krant.

Betalen
De Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vinden het goed dat het kabinet de verhoogde NHG-limiet verlengt. 'Zeker op dit moment heeft de markt dat hard nodig,' zegt een woordvoerder van NVM.

De huizenmarkt kampt nog steeds met lage huizenprijzen en weinig verkochte huizen. Het Kadaster heeft in oktober 9.453 verkochte huizen geregistreerd. Dat is 10,8 procent lager ten opzichte van een jaar eerder.

Eerder verlaagde het kabinet al de overdrachtsbelasting, de taks die moet worden betaald bij aankoop van onroerend goed. Op deze manier hoopt het kabinet de situatie op de huizenmarkt te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten