donderdag 25 oktober 2012

Burenruzie over erfafscheiding




De meeste burenruzies gaan over bomen, struiken en heggen op elkaars terrein. Ook het gebruik van elkaars erf kan zorgen voor geschillen die vaak ontaarden in een welles-nietesspel van beide kanten. Om geschillen te voorkomen sommen we wat regels voor u op.

Regels schutting of heg

Ondanks dat de relatie met uw buren goed is, heeft u toch behoefte aan een beetje privacy. U besluit een heg of schutting te plaatsen. Om de burenrelatie goed te houden is het verstandig dat u voldoet aan de volgende regels omtrent het plaatsen van heggen en schuttingen op de erfgrens:

- Vraag om toestemming bij de buren voor het plaatsen van de heg of schutting.
- Erfafscheiding op een erfgrens is een gezamenlijk eigendom.

Daarom moeten kosten en onderhoud voor de heg of schutting gedeeld worden.

Een erfafscheiding mag maximaal 2 meter hoog zijn. Uitzonderingen worden alleen afgegeven door een gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte.

Soms is voor een schutting een bouwvergunning nodig. Via www.omgevingsloket.nl kunt u controleren of dit in uw geval aan de orde is.

Voor het plaatsen van een schutting of heg op eigen grond is geen toestemming nodig van de buren. De kosten en het onderhoud komen in dit geval ook voor eigen rekening. Voor een goede verstandhouding is het inlichten van uw buren wel zo netjes.

Regels bomen en stuiken

Uw buren hebben een mooie boom in de tuin staan, maar de doorschietende wortels vindt u terug op uw erf. Deze mag u zonder toestemming verwijderen, maar licht uw buren wel altijd in. Wanneer u de boom namelijk ernstig beschadigt door het verwijderen van de wortels, kunnen de buren u hiervoor aansprakelijk stellen.

Overhangende beplanting

Snoeien mag pas na toestemming van uw buren. Ook hiervoor geldt dat onherstelbare schade aan de boom of plant op u verhaald kan worden. Verder mag een heg of heester niet binnen 50 centimeter van de erfgrens staan. Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Uitzonderingen voor deze laatste twee regels gelden als:
De buren toestemming hebben gegeven voor plaatsing dichter bij de erfgrens.
De erfgrens een openbare weg of vaarwater is.

De boom, heg of heester niet hoger is dan de scheidingsmuur tussen de erven.

In een gemeentelijke ordening staat dat de afstand kleiner mag zijn.

De afstand kleiner mag zijn door zogenoemd gewoonterecht.

Er een erfdienstbaarheid is die stelt dat de boom, heg of heester dichterbij de erfgrens mag staan.

De boom er al zeker 20 jaar staat. Dan mag hij blijven staan en kunt u alleen nog verwijdering eisen onder de noemer van onrechtmatige hinder.

Schuur over erfgrens

U heeft een huis gekocht, inclusief schuur, en nu blijkt dat deze schuur een klein stukje op het perceel van de buren staat.

De relatie met uw buren is nog niet gevormd of uw buren eisen het stukje erf al terug. Een stuk van een schuur verwijderen is in de meeste gevallen onmogelijk en dus niet redelijk. Voor een rechter zal dit dus niet standhouden.

Andere mogelijkheden dit geschil op te lossen zijn:
- De benadeelde (u of uw buren) verleent tegen een vergoeding een erfdienstbaarheid aan de degene van wie het gebouw is.
- De benadeelde (u of uw buren) draagt, tegen betaling, een deel van het erf over aan de buren.

Scheidsmuur

Een scheidsmuur op de erfgrens is voor beide partijen te gebruiken om tegen te bouwen. Een gewone scheidsmuur is zowel in het bezit van u als uw buurman. Dit houdt in dat zowel u als uw buurman tot de helft, zonder toestemming, de muur mag inbalken voor bijvoorbeeld een verbouwing. Beschadigingen aan de muur zijn voor rekening van de partij die de muur beschadigd heeft. Indien de muur onderdeel is van uw woning, zijn uw buren verplicht toestemming te vragen voor een verbouwing aan de muur. Het maakt hierbij niet uit of de muur over de erfgrens staat.

Als in het verleden een erfdienstbaarheid is afgesproken hoeven ze dit niet te doen. De erfdienstbaarheid is bindend.

Gebruik erf buren

U bent bezig met een verbouwing of onderhoud aan uw eigen woning en heeft het erf van uw buren nodig. Dit recht is geregeld in het zogenoemde ladderrecht. Dit recht houdt in dat u gebruik mag maken van het erf van uw buren, mits:

- U uw buren tijdig heeft ingelicht van het gebruik van hun erf.
- Er geen andere manier is uw woning te verbouwen of onderhouden dan door het erf van de buren te betreden.
- U aangeeft eventuele schade bij de buren door de verbouwing of het onderhoud te vergoeden.

Uw buren mogen het ladderrecht alleen weigeren of uitstellen op basis van hele gewichtige redenen.

Erfdienstbaarheid

Erfdienstbaarheid is een last waarmee een erf bezwaard is ten koste van een aangrenzend erf van een andere eigenaar. Er zijn verschillende erfdienstbaarheden:

- Recht van overpad: uw buurman mag uw perceel gebruiken om over te steken naar de openbare weg.
- Recht van weg: zie recht van overpad, maar dan voor een bredere weg waar u met de auto overheen kunt.
- Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen.
- Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
- Recht om een boom te hebben in uw tuin binnen 2 meter van de erfgrens.

Een erfdienstbaarheid is meestal vastgelegd in een akte bij de notaris en verjaart meestal na 20 jaar.

Al deze regels zijn opgesteld om uitsluitsel te kunnen geven tijdens vervelende situaties en oplopende burenruzies. De gouden regel is echter dat u rekening houdt met uw buren en hen betrekt in uw plannen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten