vrijdag 17 mei 2013

Huurlasten groeien naar kooplasten

Uit het onderzoek ‘Kopen of huren: een omslagpunt in de woningmarkt?’ is gebleken dat de woonlasten van een koopwoning steeds dichter bij de lasten van een huurwoning komen. In enkele provincies kost het zelfs minder om een woning te kopen dan om te huren.

Het onderzoek is door de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) uitgevoerd, in opdracht van NVM.

Er is onderzocht wanneer er een omslagpunt in de woningmarkt is voor startende kopers die aarzelen tussen huren of kopen. Het kopen van een woning blijkt nog wel duurder te zijn dan het huren van een woning. Echter komen de koopprijzen steeds dichter bij de huurprijzen doordat de prijzen van een koopwoning zijn gedaald en de huren verder omhoog gaan.

Als de woonlasten van een huurwoning de lasten van een koopwoning overstijgen, zullen starters steeds meer kiezen voor een koopwoning. Dan is hiermee de bodem van de kopersmarkt bereikt.Verwachte prijsontwikkeling van koopwoningen en flexibiliteit van huurwoningen bepalen ook of de aankoop van een woning aantrekkelijk is.

Het onderzoek heeft de woonlasten van een huur- en een koopwoning vergeleken en doorberekend tot 2015. Zo blijkt dat de maandlasten van een koopwoning meer dan 20 procent lager liggen voor een gemiddelde starter vergeleken met de lasten in 2009. Er wordt verwacht dat in de nabije toekomst starters meer kiezen voor een koopwoning.

Huren of kopen?
Twijfel je tussen het huren of het kopen van een woning? Misschien is het toch een goed moment om na te denken over een koopwoning. De meeste huren stijgen de komende tijd.

Vaak staan mensen versteld over de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten