donderdag 3 april 2014

NHG wijzigt per 1-7


Minder risico en rentekorting met een hypotheek met NHG
Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting.

Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen.

Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen het verschil aan de bank.

Om hier recht op te hebben, maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG. NHG biedt voor de hypotheekverstrekker dus een extra zekerheid dat de hypotheek wordt terug betaald. Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie aan NHG. Deze provisie is 1,0 procent.

NHG-grens wijzigt per 1 juli 2014
De grens van de NHG wordt per 1 juli verlaagd van 290.000,- euro naar 265.000,- euro. Dat houdt in dat de maximale koopsom dan niet hoger mag zijn dan 250.000,- euro.

De aanpassing van de NHG-grens kan gevolgen hebben in de zoektocht naar een nieuwe woning. De financiƫle ruimte wordt immers kleiner. Momenteel kun je nog gebruik maken van de voordelen van NHG met een maximale koopsom van 273.584,- euro.

Met de nieuwe wettelijke regels is het niet meer mogelijk om bij de aankoop van een woning alle bijkomende kosten in je hypotheek op te nemen. Dit betekent dat hoewel de NHG-grens 265.000 euro is, je bij de maximale koopsom van 250.000 euro niet meer dan 260.000 euro kunt lenen. Hierdoor zal je zal dus altijd eigen geld moeten inbrengen.

4 procent extra lenen
Dit jaar mag je naast de koopsom van de woning nog 4 procent extra lenen om de bijkomende kosten af te dekken. Aangezien er meestal zo’n 6 procent aan kosten bijkomen, moet je dus zelf ongeveer 2 procent aan eigen geld inleggen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 procent extra lenen.




- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NHG -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten