woensdag 30 december 2015

Verplichte controle galerijvloeren en balkons




Eigenaren van galerijflats die voor 1975 gebouwd zijn, worden vanaf 1 januari 2016 verplicht om bouwkundig onderzoek te laten doen naar galerijvloeren en balkons. Minister Blok (Wonen) vindt zo’n onderzoek nodig om de veiligheid van de gebouwen te garanderen.

Het constructieve onderzoek moet voor 1 juli 2017 worden uitgevoerd door een advies- of ingenieursbureau. Als blijkt dat de constructie niet deugt, moet de eigenaar herstelmaatregelen nemen. Gemeenten mogen optreden als een eigenaar reparatie weigert.

Leeuwarden
In 2011 bezweek een galerijvloer van een jaren-zestig- flat in Leeuwarden. De wapening van het beton was gaan roesten waardoor een betonplaat losraakte. Dit ongeluk was voor de gemeente Leeuwarden aanleiding om nog elf andere flats te inspecteren. Bij zes daarvan bleek de constructie van de galerijen ook niet aan de veiligheidseisen te voldoen. Op basis van de bevindingen in Leeuwarden concludeerde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er in heel Nederland mogelijk honderden flats staan met een veiligheidsrisico. Daarom legt minister Blok vanaf 1 januari een verplichte inspectie op.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: VEH -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten