donderdag 12 mei 2016

Wat nu als er een fout wordt gemaakt in de vragenlijst? Verkoop van een woning

Bij de verkoop van een woning maakt verkoper vaak gebruik van de vragenlijst. Deel A van de vragenlijst is bestemd voor verkoper en stelt onder meer vragen over de huidige financiering van de woning. Deel A is alleen bestemd voor verkoper en zijn makelaar. Deel B is bestemd voor koper. In Deel B worden vragen gesteld over de (bouwkundige) toestand van de woning.

Wat nu als er een fout wordt gemaakt in de vragenlijst?

Er staat bijvoorbeeld in de vragenlijst vermeld dat er in de woning sprake is van vloer- en muurisolatie, maar na het transport blijkt dat er in de woning maar gedeeltelijk vloer- en muurisolatie aanwezig is.

In 2010 speelde deze vraag bij het hof Leeuwarden. Koper kocht een jaren dertig boerderij met een gastenverblijf. In de vragenlijst heeft verkoper bij de vraag of er isolerende voorzieningen zijn aangebracht, aangegeven dat er sprake is van vloer- en muurisolatie.

Ná het transport blijkt echter dat niet alle vloeren en muren geheel geïsoleerd zijn. Zo blijkt dat de isolatie ontbreekt bij de vloeren van het gastenverblijf. Eveneens ontbreekt vloerisolatie bij een deel van de slaapkamer boven de huiskamer. Koper is van mening dat verkoper in de vragenlijst de garantie heeft afgegeven dat de vloeren en muren geheel geïsoleerd zijn. Nu dit niet het geval blijkt te zijn, eist koper dat verkoper de kosten voor de na-isolatie voor zijn rekening neemt.

Vragenlijst geeft geen garanties

Volgens het hof gaat het om de vraag of koper er op basis van de antwoorden uit de vragenlijst vanuit mocht gaan dat de muren en de vloer van de boerderij en het gastenverblijf volledig geïsoleerd waren. Volgens het hof is dit niet het geval. Op basis van de tekst in de vragenlijst volgt niet meer dan dat verkoper ermee bekend is dat er vloer- en muurisolatie is aangebracht. Volgens het hof beoogt de vragenlijst geen garanties te geven, maar heeft de vragenlijst slechts een informatieve strekking: verkoper deelt koper mee wat hem bekend is omtrent de woning. De vragenlijst geeft vorm, inhoud en structuur aan de mededelingsplicht van verkoper.

Verkoper is niet aansprakelijk voor de fout in de vragenlijst.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NVM -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten