vrijdag 24 februari 2012

Scheiden om restschuld te ontlopen

Getrouwde of samenwonende stellen kunnen met een truc de restschuld op hun huis ontlopen. Als ze zogenaamd scheiden en beiden de hypotheek niet zelfstandig kunnen betalen, vangt de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld op. Dat schrijft NRC Handelsblad.
De truc is simpel voor samenwonenden: een van de twee moet zich uitschrijven op het woonadres. Getrouwde stellen of koppels met een geregistreerd partnerschap moeten wel formeel scheiden. Makelaars zouden weer wat verdienen met de taxatie die nodig is voor de verkoop. Een beroep op NHG voor kwijtschelding van de restschuld is met echtscheiding als reden, vaak kansrijk.
Wim van der Kleijn beschrijft de truc uit makelaarskringen in zijn boek Eigen huis in de crisis dat binnenkort verschijnt. Het is mogelijk dat steeds meer stellen de truc gebruiken. Het aantal gescheiden koppels dat een beroep op de NHG doet, is de laatste jaren sterk gestegen, terwijl het aantal echtscheidingen stabiel bleef, zo blijkt uit onderzoek van de NRC. Tussen 2006 en 2011 steeg het aandeel claims bij de NHG op basis van scheiding van 20 procent naar 50 procent. Het aandeel werklozen dat een beroep op de NHG deed, bleef in deze crisisjaren gelijk. Het percentage wanbetalers daalde zelfs.
Het aantal schadeclaims is de laatste jaren sterk gestegen. In 2010 werd in circa 1.130 vergoedingen voor een totaalbedrag van 37,3 miljoen euro uitgekeerd. Dit jaar is tot nu toe de helft van de schadevergoedingen naar scheidingsgevallen gegaan.
Directeur Karel Schiffer van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen ontkent dat er sprake is van fraude. Hij zegt dat de toename “puur en alleen” een gevolg is van de daling van de huizenprijzen. Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, is het daar niet mee eens. “Dat verklaart niet de relatieve stijging van alleen het aantal echtscheidingen met NHG”, zegt hij.
Alle schadeclaims op basis van (echt)scheiding worden sinds 2010 wel extra gecontroleerd. Ook worden steekproeven gehouden om te kijken of mensen na hun ‘scheiding’ niet weer zijn gaan samenwonen.
Bron: NRC, 23-02-2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten