donderdag 15 maart 2012

De bankrekening vd VvE

AMSTERDAM - Enkele weken terug berichtte De Telegraaf over een groot aantal VvE’s die al hun gespaarde geld kwijt raakten door het faillissement van hun beheerder. Dat is heel triest en het is ook een les voor alle VvE’s in ons land om goed na te gaan of hun geld op een juiste bankrekening staat. Anders lopen zij ook een risico.




De Vereniging van Eigenaars bestaat uit leden die op hun beurt eigenaars zijn van alle appartementsrechten in dat gebouw. Een appartementsrecht kan bestaan uit een kleine flat, een groot appartement , een parkeerplaats en zelfs uit een helft van een kantoorgebouw of van een winkelcentrum. De eigenaar van zo’n appartementsrecht is automatisch lid van een VvE. Dat is geen keus, maar wettelijk verplicht.

De VvE beheert de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals daken, liften, voor- en achtergevel, gangen en dergelijke. Voor dit beheer, de verzekering van het gebouw, schoonmaak enzovoorts betalen de leden aan de VvE hun maandelijkse aandeel in de exploitatiekosten, de servicekosten. Plus betalen de leden mee aan de reserves voor allerlei grootonderhoudszaken.

Jaarlijks maakt de VvE een begroting van de te verwachten kosten en bijdragen, en de VvE legt daarover jaarlijks verantwoording af aan de leden. Meestal gebeurt dit met een eigen bestuur in combinatie met een externe administrateur of beheerder.
De beheerder voert de administratie, incasseert de bijdragen van de leden en betaalt alle nota’s. Deze beheerder is ook gemachtigd voor de bankrekening van de VvE. En dit moet een eigen bankrekening van de VvE zijn die ook uitsluitend op haar eigen naam staat.

Fout
Daar ging het fout met de VvE’s die hun geld kwijt raakten. De beheerder had geen eigen bankrekening voor de VvE geopend, maar één op zijn eigen naam ’inzake de VvE’. De zogenoemde inzakerekening. Zo lang dat goed gaat, gaat het ook goed, maar een faillissement van de beheerder betekende dat al het geld dat op zijn naam bij de bank stond in de failliete boedel viel. De betreffende bank van de beheerder heeft dit geweten en heeft niets gedaan, sterker nog: ik begreep dat de getroffen VvE’s aan de bankafschriften niet konden zien dat het niet hun ‘eigen’ bankrekening was. Ik denk dat deze misstap die bank geld gaat kosten.

Dus heeft u een externe administrateur of iemand anders, vraag dan aan de bank een bevestiging dat het een ’eigen’ rekening betreft van de VvE. En een advies: zorg ervoor dat de voorzitter van de VvE ook gemachtigd is voor de gewone bankrekening en bij de spaarrekening de beheerder samen met de voorzitter gemachtigd is. Want op die spaarrekening kan veel geld staan.

Zolang dat nog verplicht is (!), staan de bestuurders van een VvE ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarmee zijn zij bekend. Als een externe beheerder er met al het geld van de VvE vandoor gaat, kunnen deze bestuurders serieuze vragen verwachten. Zoals: "Heeft u zich er goed van overtuigd dat bankrekeningen van de VvE veilig zijn voor een failliete beheerder?"

Bron: Hans Broeren (auteur) in de Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten