vrijdag 30 maart 2012

Is een Groninger akte de oplossing?

Van een meedenkende notaris ontvingen wij vanmorgen deze opmerking, waarmee het wellicht tot op het laatste moment (1-7-2012 !!) het voordeel vd lagere overdrachtsbelasting (thans 2% ipv 6%) benut kan worden:

"Beste relatie,

Naar wij aannemen, bidden en smeken ook jullie dat de overdrachtsbelasting op 1 juli 2012 niet van 2% naar 6% (terug)gaat.
Daarnaast, onze fantastische leiders kennende, zal het wel weer tot het laatst toe onduidelijk blijven.
Áls die belasting weer naar 6% gaat, zal er een waterval aan zaken naar voren gehaald gaan worden. Dit geldt natuurlijk ook zolang het allemaal niet duidelijk is.

Het ligt voor de hand dat er in dat geval ook om een grote hoeveelheid Groninger akten gevraagd zal gaan worden, gezien het tempo en de werkwijze van de hypotheekbanken.

Denk er alsjeblieft verdraaid goed aan dat bij een Groninger akte de hypotheekbank van de verkoper daarvoor toestemming moet geven (idem verhaal: het tempo en de werkwijze van de hypotheekbanken!).
De kosten van de Groninger akte zullen bij ons overigens € 500,00 bedragen, inclusief BTW en kadasterkosten.

Het is dus van uiterst groot belang dat wij OP TIJD instructies krijgen op dit gebied, van jullie en/of van jullie cliënten.
Nogmaals, aan ons zal het niet liggen, maar we zijn afhankelijk van die banken.

Nog een ander punt in dit verband:
Het kan voor verkoper en koper interessant zijn om de zaak vrij op naam te doen, mits de akte vóór 1 juli 2012 wordt gepasseerd.
De verkoper betaalt dan 2% overdrachtsbelasting en daarnaast de notaris- en kadasterkosten.
De koper betaalt uiteraard zelf de kosten van de hypotheekakte en de kadasterkosten van de hypotheek.

Wij zullen in een dergelijk geval aan de verkoper € 550,00 in rekening brengen voor de leveringsakte (inclusief BTW en kadasterkosten).
Normaal zou dat bij ons minimaal € 700,00 zijn.
Wellicht is een "echte" vrij op naam transactie net het laatste zetje dat een koper nodig heeft om de aankoopbeslissing te nemen.

Het zou fijn én verstandig zijn als jullie het bovenstaande bespreken met je (potentiële) cliënten.

Groet,



Hans Matzinger Paul Eversdijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten