zondag 8 juni 2014

Kan uw hypotheekrente omlaag?

Woont u al jaren in uw huidige woning en heeft u destijds een 'tophypotheek' afgesloten? laat dan onderzoeken of deze topopslag er niet afgehaald kan worden. Het kan u zomaar honderden euro’s per jaar schelen!

Tophypotheek = extra rente opslag

U betaalt een (top)opslag op de normale rente als u een tophypotheek neemt. Een tophypotheek is de benaming voor een hypotheek die hoger is dan de waarde van uw woning. Die verhouding is bij veel mensen op het moment van aankoop meer dan 100%. Het grootste deel van de Nederlandse hypotheken is afgesloten onder deze voorwaarden.

Het risico op een tophypotheek is voor de bank hoger dan wanneer de hypotheek lager is dan de waarde van de woning. Immers: als de woning onverhoopt (gedwongen) verkocht moet worden, is de kans bij een tophypotheek groter dat de bank met een oninbare restschuld blijft zitten.

Dat hogere risico vertaalt zich in een hogere rente: er wordt een topopslag in de hypotheekrente verwerkt. Wanneer u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, is dit niet van toepassing. Daarvoor geldt één rentetarief, zonder topopslag.

Topopslag eraf?

Als u al een fors aantal jaren in uw huis woont, kunnen uw hypotheeklasten misschien omlaag. In de loop der jaren is de waarde van uw woning waarschijnlijk gestegen. Als u nu de berekening maakt van het verstrekkingspercentage, komt deze vaak lager uit dan bij het afsluiten van de hypotheek. Dit zou een reden voor de bank kunnen zijn de topopslag te laten vervallen. De bank loopt immers geen extra risico meer.

Bewijs nodig

U moet overigens wel kunnen bewijzen dat de restant schuld van de hypotheek voldoet aan de normen van een basis hypotheek, voordat de topopslag kan vervallen. In welke vorm u dit moet doen hangt van uw persoonlijke situatie af. Vaak is er een taxatierapport nodig. Omdat u hiervoor kosten moet maken is het verstandig eerst naar de mogelijkheden te informeren en uw voordeel te laten berekenen.

Onderneem zelf actie!

Denkt u dat u ten onrechte een topopslag betaalt? komt dan in actie! De geldverstrekker zal u hier namelijk niet spontaan op wijzen, u moet hiervoor zelf actie ondernemen. Doet u dat niet, dan behoort u tot de groep ‘slapers en snurkers’ waar banken onnodig veel geld aan verdienen.

Bij sommige geldverstrekkers is het pas mogelijk om de topopslag aan het eind van de rentevast periode te verwijderen, bij andere kan het per direct. Denkt u dat u in aanmerking komt voor het verwijderen van die topopslag? Laat dan zo snel mogelijk uw mogelijkheden onderzoeken...


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Contaqt -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten