zondag 8 juni 2014

Kwijtschelding restantschuld bij verkoop v NHG

Echtscheiding of het einde van een relatie, is een ingrijpende gebeurtenis. Het is het begin van veel veranderingen en er moet van alles worden geregeld. Wil één van u in het huis blijven wonen of wilt u de woning liever verkopen? Wat u ook kiest, zorg dat het goed gebeurt. Lees waarop u moet letten als u een hypotheek heeft afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

NHG + scheiding = kwijtschelding restschuld

Wanneer u gaat scheiden én destijds heeft gekozen voor een hypotheek met NHG, dan wordt uw restschuld kwijtgescholden. Dat is althans wat de meerderheid van de woningbezitters denkt. De werkelijkheid ligt iets genuanceerder. De NHG gaat namelijk eerst bekijken of een van u beiden wellicht in de woning kan blijven wonen. Hierbij spelen uw inkomen en uw vermogen een rol.

Blijf uw hypotheek betalen

Het is belangrijk om altijd uw hypotheeklasten te blijven betalen en te voorkomen dat u een betalingsachterstand oploopt. Als u en uw partner uit elkaar gaan, blijft u allebei verantwoordelijk voor het betalen van uw hypotheeklasten. Als betalingsachterstanden voor u onvermijdelijk lijken, is het van groot belang dat u direct contact opneemt.

Verplichte inkomenstoets NHG

Allereerst zal er een verplichte 'inkomenstoets NHG' uitgevoerd worden. Voor NHG is deze toets nodig om te bepalen of u bij verkoop van de woning in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld of dat ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid mogelijk is (hierbij wordt de hypotheek op één naam gezet).

De toets geeft aan of één van u beiden de hypotheek zelfstandig kan betalen. Maar ook als u overweegt om de woning te verkopen, is de toets verplicht. Wilt u namelijk in aanmerking komen voor kwijtschelding van de restschuld, dan moet u kunnen aantonen dat verkoop van de woning onvermijdelijk is.

De uitkomst van de toets moet bekend zijn voordat één van u beiden de woning definitief verlaat en voordat de woning te koop aangeboden wordt.





Aanvullende beoordeling

Een positieve uitkomst van de toets betekent dat de woning kan worden behouden. Bij een negatieve uitkomst van de toets onderzoekt NHG of er andere mogelijkheden zijn waarmee u de woning alsnog kunt behouden. Deze aanvullende beoordeling door NHG is verplicht.

Wanneer wordt de restschuld niet kwijtgescholden?

Wijst de uitkomst van de toets of de aanvullende beoordeling door NHG uit dat één van u de hypotheek op verantwoorde wijze kan voortzetten en besluit u beiden de woning toch te verkopen? Dan komt u niet in aanmerking voor kwijtschelding van de eventuele restschuld! Dit betekent dat de gehele restschuld op u beiden zal worden verhaald.

Kwijtschelding restschuld aIs verkoop onvermijdelijk is

Als verkoop onvermijdelijk is, moet u er alles aan doen om een eventueel verlies te beperken. Brengt de woning bij verkoop onvoldoende op en blijft u achter met een restschuld? Dan kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van de restschuld.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Contaqt -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten