dinsdag 28 april 2015

Scheiden? Hoe moet dat met uw hypotheek

Als u een hypotheek heeft en u en uw partner gaan uit elkaar, dan komt daar veel bij kijken. Meestal zijn er twee opties: of u verkoopt het huis of een van beide partners blijft wonen in het huis. De laatste optie heeft als gevolg dat de bank gaat kijken of u het bedrag alleen kunt lenen. Er zijn nieuwe strengere regels, maar de bank moet rekening houden met uw belang.


De AFM kan zich situaties voorstellen waarin het wenselijk is dat er (in beperkte mate) van de normen wordt afgeweken bij echtscheiding of relatiebreuk van twee personen die gezamenlijk een hypothecair krediet hebben afgesloten. De belangrijkste redenen voor het maken van deze uitzonderingen zijn de volgende:

Er is al een gezamenlijke hypotheek. Als beide partners de woning zouden moeten verlaten kan dat voor een ongewenste financiële situatie zorgen.
Bij het bepalen van de maximale leencapaciteit wordt rekening gehouden met een buffer voor onvoorziene omstandigheden door bij toetsing uit te gaan van een 30-jarige annuïtaire hypotheek.
Echtscheiding is een onvoorziene omstandigheid.
De AFM vindt dat tijdelijke toetsing zonder rekening te houden met de noodzakelijke buffer mogelijk kan zijn bij echtscheiding. Belangrijke voorwaarde is de betaalbaarheid van de hypotheeklasten. De adviseur moet daarbij uiteraard een adequate afweging te maken.

Meer informatie
AFM: Hypotheek en echtscheiding



- Pascal de Roo gebruik makend van bron: AFM -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten