woensdag 8 april 2015

Vastgoedmarkt 2014

De vastgoedmarkt kende in 2014 verschillende gezichten. Terwijl er aan de ene kant euforie was over het herstel van het aantal verkopen op de bestaande koopwoningmarkt, hield aan de andere kant de malaise op de kantoren- en winkelmarkt aan. Ondertussen kende de agrarische vastgoedmarkt een stabiele ontwikkeling. Het is duidelijk dat het voorzichtige economische herstel in 2014 niet door iedere sector binnen de vastgoedmarkt hetzelfde gevoeld is.

Vastgoedmarkt in Beeld
Voor het eerst in drie jaar is de economie in 2014 weer gegroeid. De toename van het consumentenvertrouwen en het voorzichtig aantrekken van de arbeidsmarkt, resulterend in een lichte daling van de werkloosheid, werkten positief uit voor de economie. Met een zeer bescheiden 0,75% is de groei echter allerminst overtuigend. En zekerheid over de bestendigheid van het herstel durft bijna niemand te geven.

Dat wordt mede veroorzaakt door internationale ontwikkelingen: het conflict tussen Oekraïne en Rusland, de opkomst van IS en de voortmodderende Europese economie. Nederland zelf kende een politiek vrij rustig jaar; er werden geen grote beleidsmaatregelen aangekondigd.

De belangrijkste aanjager van het herstel op de woningmarkt vormde de historisch lage hypotheekrente. De bodem was in 2013 bereikt en de consument raakte gewend aan de annuïteitenhypotheek.
Consumenten durfden weer in te stappen en konden bij aankoop profiteren van de verhoogde schenkingsvrijstelling. De schenkingsregeling werd ook aangewend om extra af te lossen op de reeds uitstaande hypotheek. Mede daardoor daalde de totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens in 2014 verder.

De gunstige rente en woningprijs zorgden voor betaalbare woonlasten. De nieuwbouwmarkt klom ook uit het dal. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen nam in 2014 met name in de tweede helft van het jaar toe. Deze toename bij nieuwbouwwoningen was sterker dan bij woningen in de bestaande bouw.

- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NVM -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten