maandag 22 juni 2015

Banken kunnen run op hypotheken slecht aan

Het lukt banken niet tot nauwelijks om tijdig een hypotheek te verstrekken. Veel huizenkopers zitten wekenlang in onzekerheid. Reden voor de vertraging is de grote vraag en een fors personeelstekort bij de banken.

De wachttijden bij de banken lopen momenteel snel op omdat de leennormen op 1 juli flink worden aangescherpt, constateren makelaars en hypotheekadviseurs. Starters en kopers kunnen dan gemiddeld vijf procent minder lenen. Ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie daalt van 265.000 naar 245.000 euro.

Het hypotheekinfarct wordt verergerd door de uiterst lage rentes die het aantrekkelijk maken om de hypotheek over te sluiten. Berichten dat de rentes weer gaan stijgen, hebben de run op de banken nog eens verhevigd.

Onderbezet
Volgens de Rotterdamse makelaar Frits Markus zijn de hypotheekafdelingen van banken chronisch onderbezet. ,,Banken hebben twee jaar geleden veel goede mensen weggestuurd."

Zelf had Markus afgelopen week twee huizenkopers van wie de hypotheek niet tijdig rondkwam. ,,Toen ik een geïrriteerd twitterbericht stuurde, werd ik opeens gebeld en kwam de hypotheek alsnog snel rond."

Hypotheekrente
Vereniging Eigen Huis drukt kopers op het hart een langere termijn te bedingen bij de verkoper om de financiering rond te krijgen. ,,Tot acht weken is niet gek," zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

Hij constateert dat banken momenteel flink personeel werven. ,,Als je goed gediplomeerd bent, kom je zo aan de bak. Veel banken hevelen ook tijdelijk personeel over naar de hypotheekverstrekking."

Hypotheekadviseur Jeroen Richter-Uitdenbogaardt uit Wageningen adviseert zijn klanten desnoods een bank te kiezen die wél snel is. ,,Die zijn er namelijk ook." Nadeel is dat dat een minder aantrekkelijke hypotheekrente kan betekenen. ,,Maar dan weet je in ieder geval het op tijd rond is."

Avonden
Banken bevestigen de enorme drukte, maar betwisten die niet aan te kunnen. ,,Ja, wij hebben nieuw personeel nodig," zegt Jeroen van Maarschalkerweerd van ABN Amro. ,,Door mensen op avonden door de week en 's avonds in te vliegen, lukt het ons alle aanvragen op tijd te verwerken."

De bank garandeert dat voor 22 juni ingediende aanvragen, mits correct, voor 1 juli worden verwerkt. ,,Daarna kan het ook lukken, maar vervalt de garantie."

- Pascal de Roo gebruik makend van bron: AD -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten