woensdag 3 juni 2015

Taxatieregister komt er!

De vastgoedtaxateurs zijn er uit. Na jaren van moeizaam overleg zijn de verschillende brancheverenigingen het eens over de oprichting van een speciaal register dat moet zorgen voor onafhankelijke taxateurs. Dat maakt Karel Schiffer, voorzitter van het register, donderdag bekend tijdens vastgoedbeurs Provada.

Professionalisering

Toezichthouders AFM en DNB dringen al lange tijd aan op professionalisering van de sector. In het verleden schortte het nog al eens aan de onafhankelijkheid van taxateurs. Het kwam bijvoorbeeld voor dat taxateurs tot een hogere waardering van een gebouw kwamen omdat opdrachtgevers dat vroegen.
Taxateurs in het register moeten zich aan gedragsregels houden. Zo mogen ze niet langer hetzelfde pand taxeren en verkopen. De kwaliteit van taxaties wordt steekproefsgewijs gecontroleerd, er komt een meldplicht bij misstanden, een klachtenloket voor opdrachtgevers en tuchtrecht met als strengste sanctie verwijdering uit het register. ‘Dat betekent in de praktijk dat je niet meer aan de bak komt,’ zegt Schiffer.

Nog wel bewijzen

‘De basis is goed, maar het register moet zich nog bewijzen in de praktijk’ zegt Wendy Verschoor, voorzitter van RICS Nederland, een internationaal kwaliteitskeurmerk voor onder meer taxateurs. ‘Ik hoop dat dit register een kentering te weeg brengt in de sector en men elkaar niet langer de hand boven het hoofd houdt.’


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: FD -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten