donderdag 7 juni 2012

Woningen niet duur

Starters die het kopen van een woning uitstellen vanwege te hoge prijzen, maken een vergissing. Een Nederlandse woning is niet duur. Sterker nog: in onze steden zijn verkoopprijzen laag vergeleken met die in Duitse en Franse steden.

Dat blijkt uit onderzoek van Bouwfonds Property Development en Bouwfonds REIM, waarin 229 Franse, Duitse en Nederlandse regio's met elkaar werden vergeleken.

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, is blij met de uitkomsten en voorziet een herstel. „Een gebrek aan vertrouwen? Hoezo? Er staan veel huizen te koop. Consumenten wachten echter met een nieuw huis kopen tot hun huidige woning verkocht is. Dus wanneer starters geactiveerd worden, komt ook de doorstroom op gang.” Brinkman wijst, net als Bouwfonds Property Development, wel op het stringente ruimtelijke ordeningsbeleid van de overheid, die voor marktverstoring zou zorgen. „En het fiscale klimaat is ongunstiger dan in Duitsland.”

Taco van Hoek (EIB) verwijst geluiden over een ’huizenbubbel’ naar het rijk der fabelen. „In ons land kan, bijvoorbeeld door afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, een prijsdaling van 10% komen. En niet van 30%, wat je soms hoort.” Hij verwacht, bij de aanvraag van vergunningen, eind 2012 al herstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten